Gebouwen

Het ontwerp voor het sanatorium bestond uit een hoofdgebouw en twee paviljoens, later uit te breiden met nog eens twee paviljoens. Het complex kenmerkt zich door een zorgvuldige opeenvolging van kleinere ruimten in de paviljoens naar grotere ruimten in het hoofdgebouw:

•van het privé-domein van de patiёntenkamer naar het cluster van 12-13 kamers per verdieping met eigen sanitair en verzorging;
•twee verdiepingen samen een vleugel van 25 patiёnten met eigen ingangen naar buiten;
•per twee vleugels een paviljoen voor 50 patiёnten met een gezamenlijke conversatiezaal;
•per twee paviljoens een eetzaal en overige voorzieningen voor alle 100 patiёnten.  

De vleugels van de patiёntenpaviljoens zijn telkens ten opzichte van elkaar verdraaid, zodat bezonning en uitzicht zijn gegarandeerd.   Het gewapend betonskelet sluit aan op de gebruiksfuncties. Het skelet is uiterst slank ontworpen met vloeren van plaatseklijk slechts 80 mm dikte. Door de dragende functie van de gevel te laten overnemen door kolommen, bood het Nieuwe Bouwen de vrijheid de ruimten erachter naar behoefte van licht en lucht te laten voorzien. Een ander belangrijk aspect was het gebruik van geprefabriceerde elementen, zodat onderdelen die snel veranderen of verouderen, gemakkelijk kunnen worden vervangen. De gebruikelijke versieringen zoals dakoverstekken, gevelreliёf en waterslagen zijn weggelaten.